decembrie 10, 2024

Înainte de alegerile locale, Primăria Timișoara a relansat ideea realizării unui nou spital municipal. Așadar, vineri, în ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara, a fost votat un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea „Acordului de prestări servicii de consultanță pentru tranzacții cu Corporația Financiară Internațională – IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale în vederea realizării obiectivului nou de investiție ”Spital Clinic Municipal de Urgență Timișoara”.

Mai precis, Primăria Timișoara vrea să realizeze noul spital municipal pe un teren situat în Calea Torontalului, în parteneriat public-privat. De asemenea, instituția este dispusă să plătească celor de la IFC 250.000 euro pentru consultanță. Spitalul va avea aproximativ 300 de paturi, investiția fiind estimată la 120 milioane de euro.

Dan Diaconu, consilier local PNL, a criticat ideea acestui proiect și susține că este vorba, de fapt, de o petardă electorală.

Dominic Fritz e efectiv o simplă colecție de slogane. Un spital care nu reunește, ci divizează prin dimensiune. 300 de paturi ar avea “noul spital municipal” în viziunea USR. De ce se face? Pentru ca să adune laolaltă toate secțiile care în prezent funcționează în mai multe clădiri din oraș, în 14 locații. 1.100 de paturi are în acest moment Spitalul Municipal din Timișoara și nici acestea suficiente. Dacă îmi poate explica cineva din USR cum se pot “uni” 1.100 de paturi în 300, mă înclin. În fapt, construcția iluzorie va diviza și mai mult furnizarea de servicii medicale pentru că în ea nu încap nici măcar secțiile ce funcționează acum la Clinicile noi (peste 500 de paturi)”, a explicat Dan Diaconu.

Totodată, liberalul susține că sunt costuri foarte mari pentru ridicarea acestui spital, care ajung la aproximativ 400.000 euro/pat, fără echipamente, plus costuri financiare.

De asemenea, consilierul local a semnalat faptul că realizarea noului spital municipal în parteneriat public-privat ar reprezenta o formă care exclude orice finanțare europeană, chiar și parțială.

Cineva i-a spus domnului Fritz că parteneriat public-privat înseamnă că vine un privat, construiește și îți dă cheile să te muți, iar apoi plătești tu cum poți în 20 de ani. Dacă ar fi citit măcar legea, ar fi aflat că nu e deloc așa. Plină de imperfecțiuni, lipsită de legislație secundară, neutilizată de nimeni în România – totuși lecturarea ei ar fi fost un minim de efort ce poate ar mai fi ridicat câteva semne de întrebare în “viziunile” primarului și ale partidului său. Altfel spus – o petardă electorală – fără șanse de reușită, dar cu multiple șanse de a încurca masiv următorii ani”, a concluzionat Dan Diaconu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *