decembrie 3, 2024

În cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara este realizată angiocoronarografia CT, o procedură care permite diagnosticarea precoce a bolilor cardiovasculare.

Angiocoronarografia CT, sau angiografia coronariană cu tomografie computerizată, este o tehnică avansată de imagistică medicală utilizată pentru investigarea arterelor coronare. Procedura poate contribui la reducerea ratei mortalității cauzată de bolile cardiovasculare. Această tehnologie permite diagnosticarea timpurie și precisă, facilitând tratamente mai eficiente și personalizate pentru pacienți. Metoda permite detectarea îngustărilor sau blocajelor arterelor care pot duce la infarct miocardic sau alte afecțiuni cardiace grave.

„Realizarea acestei investigații presupune o echipă multidisciplinară, din care fac parte cardiologul, radiologul și tehnicianul de radiologie. Înainte de realizarea investigației imagistice, cardiologul verifică contraindicațiile pentru nitrați și beta-blocante, întrucât este necesară reducerea frecvenței cardiace. Totodată, pacienții ar trebui să-și ia medicația cardiacă obișnuită. De asemenea, se recomandă evitarea consumului de alimente cu trei, patru ore înainte de scanare și a cafelei, țigărilor sau băuturilor energizante cu 12 ore înainte de realizarea investigației. Spre deosebire de angiografia tradițională, care necesită introducerea unui cateter prin artere, angiocoronanografia CT nu implică proceduri invazive, reducând astfel riscul de complicații”, a explicat Emil Stoicescu, medic radiolog în cadrul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Angiocoronarografia CT poate identifica leziuni minore ale arterelor care, netratate, ar putea evolua în afecțiuni cardiovasculare grave. Astfel, pacienții pot beneficia de tratamente preventive. Această procedură este recomandată în special pacienților care prezintă simptome de boală coronariană, cum ar fi dureri toracice, dificultăți de respirație sau oboseală nejustificată. De asemenea, este utilă pentru persoanele cu factori de risc cardiovasculari, precum hipertensiunea, diabetul, colesterolul ridicat sau istoricul familial de boli cardiace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *