iunie 16, 2025

Colterm se apără după ce a fost amendată de mai multe ori de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș. Mai precis, societatea de termoficare a Timișoarei a primit 15 amenzi, în valoare de 97.500 lei, și nouă avertismente, în urma unor controale realizate în perioada 01 ianuarie 2024 – 24 februarie 2025.

Printre altele, s-a constatat că temperatura de plecare a apei calde și energiei termice era mai mică decât cea minimă prevăzută.

Temperatura apei calde de consum și a agentului termic sunt permanent adaptate temperaturilor exterioare și particularităților sistemului centralizat de încălzire din Timișoara. Colterm S.A are înmagazinată, în acest moment, o cantitate mai mare de gaze decât este nevoie pentru consumul raportat la temperaturile lunii martie. Începând cu această săptămână, Societatea de Termoficare a Municipiului Timișoara are doi furnizori de cărbune și sunt preconizate intrări de aproximativ 25.000 tone, suficient pentru temperaturile medii mai ridicate decât în luna februarie. În perioadele cu temperaturi extreme, Colterm crește automat temperatura agentului termic pentru a asigura confortul cetățenilor”, se apără Colterm.

Potrivit reprezentanților companiei, apa caldă pleacă de la CET Centru și CET Sud la o temperatură medie de 95°C la o temperatură exterioară de 0°C, în condițiile în care rețele primare de transport din Timișoara au 73,94 km, dintre care 35% sunt retehnologizate, iar pentru alți 13 km primăria a obținut finanțare din PNRR.

Schimbătoarele de căldură reglează temperatura în Punctele Termice, astfel încât apa caldă și căldura să fie livrate populației la o temperatură de 50-55°C, în condițiile unei temperaturi exterioare de +2 până la -4 °C. Abaterile sunt sub 2 grade. Fără un sistem de recirculare al apei calde de consum, temperatura acesteia scade, mai ales în blocurile cu puțini abonați și consum redus de apă caldă. Ritmul de montare a acestor conducte de recirculare este de 1,5 km/pe an, în ultimii 3 ani. La data controlului ANPC, în 9 din cele aproximativ 120 de puncte termice din Timișoara, temperatura apei calde era 55°C, iar temperatura agentului termic 49°C noaptea și 48°C ziua, la o medie a temperaturilor pe 24 h de 0°C. Temperatura pe rețele primare: în CET Sud 94°C și 84°C CET Centru”, a informat Colterm.

De asemenea, compania de termoficare a Timișoarei susține că, în general, numărul de sesizări primite de la abonați legat de temperatura apei calde sau a căldurii s-a redus în ultimii ani: de la 74 în 2020, la 18 în 2024, dintr-un total general de 64 de reclamații.

PT 34 și PT 98 nu se înscriu mereu în parametri, conform datelor din sistem și sesizărilor abonaților. În ceea ce privește amenzile aplicate în luna februarie de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Timiș, acestea au vizat mai degrabă aspecte administrative și tehnice şi care nu afectează în mod direct consumatorii. Amenda de 13.000 de lei plătită de Colterm nu influențează facturile timișorenilor”, a precizat Colterm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *