aprilie 28, 2025

Colterm a fost amendată de 24 de ori de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, de la începutul lui 2024 și până în data de 24 februarie a acestui an. Cifrele au fost făcute publice de către Alin Popoviciu, vicepreședintele PNL al Consiliului Județean Timiș, care a făcut o cerere pe Legea 544 la ANPC în acest sens.

După mai multe sesizări primite din partea cetățenilor Timișoarei, legate de faptul că în această perioadă foarte rece, cu un ger cumplit, caloriferele din apartamente sunt aproape reci, iar apa caldă este mai mult amorțită și nicidecum bună să te speli, am hotărât să mă implic mai mult și să verific ce se întâmplă. Am întrebat, în primul rând ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului) dacă au făcut ceva în acest sens, știind de la cei care m-au sesizat că au trimis aceleași adrese și la instituțiile abilitate să ia măsuri. (…) Astfel, în perioada 01.01.2024 – 24.02.2025, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș a efectuat 9 acțiuni de control la punctele de lucru ale operatorului S.C. Colterm S.A., iar în urma acestor acțiuni au fost aplicate 24 de sancțiuni contravenționale, dintre care 9 avertismente și 15 amenzi, în valoare totală de 97.500 lei”, a explicat Alin Popoviciu.

Conform răspunsului primit de la ANPC, s-au constatat următoarele deficiențe: Colterm nu a putut prezenta registrul unic de control; buletinele de verificare metrologică pentru echipamentele din punctele termice (termometre, manometre, senzori de temperatură și presiune din cadrul instalației de automatizare) nu au putut fi prezentate; temperatura de plecare pentru apa caldă de consum din punctele termice era de 53,5 grade Celsius, în condițiile în care, conform ordinului ANRE 69/2004, temperatura minimă de plecare din punctele termice ar trebui să fie cuprinsă între 55 și 60 de grade Celsius.

Mai mult, temperatura de plecare din punctele termice, reglată pe sistem pentru energie termică (pentru calorifere), era de 47,9 grade Celsius, în condițiile în care, conform ordinului ANRE 69/2004, temperatura de plecare din punctele termice ar trebui să fie cuprinsă între 55 și 60 de grade Celsius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *