decembrie 10, 2024

În Banatul sârbesc, la Kikinda, are loc în acest sfârșit de săptămână Festivalul Baloanelor Zburătoare. Evenimentul a ajuns la ediția a doua și se va desfășura până duminică, 26 mai.

Vizitatorii se pot bucură de o experiență unică în viață: să admire fie din balon panorama orașului Kikinda și a împrejurimilor bănățene, sau de la sol, spectacolul înălțării baloanelor cu aer cald. Evenimentul are loc la Staro Jezero- Iazul Vechi, un loc de agreement plin de verdeață aflat la câteva sute de metri de centrul Kikindei.

La acest festival vor fi prezente echipe din patru țări: România, Serbia, Ungaria și Slovenia. Nouă baloane vor efectua fiecare câte două zboruri pe zi. Zborurile cu balonul vor avea loc la primele ore ale dimineții, în jurul orelor 5:00-6:30, și ale serii, începând cu 19:00. Toate activitățile vor depinde de condițiile meteo și sunt oferite gratuit. Organizatorii, Primăria Kikinda și Biroul de Turism Kikinda, dedică cu prioritate o parte din zborurile cu balonul premianților la olimpiade mondiale și la educație din școlile generale, liceu și profesionale din oraș. Pentru copiii cu vârstele între 5 și 14 ani baloanele se vor ridică la câțiva metri de sol (lifting) între orele 19:00 și 20:00 pentru a se bucura și ei de această experiență. 

Punctul culminant va fi ‘’Strălucirea noctură’’ – ‘’NIGHT GLOW’’, în premieră la Kikinda. După lăsarea serii, și vineri, și sâmbătă, după ora 20:00, baloanele cu aer cald se vor înalta în văzduh, oferind un spectacol inedit de lumină.

Banatul sârbesc devine o mică Cappadocia în acest weekend, aici are loc Festivalul baloaneloer cu aer cald. De altfel, Kikinda este o destinație de weekend pentru români și are multe atracții turistice pentru familii, de la plimbarea pe cea mai verde stradă din Serbia unde se pot face poze instagramabile, la Muzeul Național din centru unde se află scheletul mamutului Kika, la terasele și restaurantele cu specific bănățean și sârbesc. De asemenea, pot fi vizitate Muzeul sculpturilor de teracotă – Terra și Moara Suvaca, singura moară acționată de cai din Banatul istoric păstrată și până astăzi, pe locul unde a fost construită în 1899. Clădirea Primăriei, din vremea Imperiului, este poate cea mai frumoasă clădire din oraș, aproape de ea, se pot vizita cele două biserici: ortodoxă și romano-catolică. Un loc pe care îl recomand este Magazinul de suveniruri locale, aflat tot în centru, sub administrația Primăriei și a Biroului de Turism, după părerea mea cel mai fumos magazin de amintiri cu branduri locale din toată această parte a Banatului și Voivodinei”, a afirmat Romana Rista, diplomat culinar și promotor al culturii multietnice și sârbești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *