Polițiștii, jandarmii și pompierii din județul Timiș vor fi la datorie și în acest an de Paști, ca de obicei.
La Centrul eparhial din Timișoara reprezentanții instituțiilor Ministerului de Interne au organizat o conferință de presă în cadrul căreia au explicat măsurile care vor fi luate cu scopul menținerii ordinii și siguranței publice, atât în zonele cu aflux mare de persoane, cât și în proximitatea lăcașurilor de cult.
„Mulțumim instituțiilor de la Ministerul de Interne din județul Timiș, pentru că au ales ca această conferință de presă să se desfășoare aici, la Mitropolie. Prin aceasta, simțim că veți fi alături de noi în zilele ce urmează și veți asigura buna desfășurare a serviciilor religioase specifice Sfintelor Paști. Vreau să vă asigur, totodată, că și noi am trimis la toate parohiile din eparhia noastră instrucțiuni pentru desfășurarea activităților bisericești, cât și pentru prevenirea incendiilor. În mod special, am fost atenți să implicăm în această lucrare și pe preoții din zona Făgetului, unde sunt mai multe biserici de lemn. De asemenea, le-am recomandat preoților să colaboreze, în orice moment, cu consilierii parohiali pentru, a anunța orice incident sau situație neplăcută la numărul de urgență 112. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți și să ne dăruiască sărbători cu pace”, a spus mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan.
În această perioadă, pentru menținerea ordinii și siguranței publice, atât în zonele cu aflux mare de persoane, cât și în proximitatea lăcașurilor de cult, peste 200 de polițiști vor acționa zilnic, împreună cu celelalte instituții ale statului cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice.
Polițiștii rutieri vor acționa pe căile de acces spre lăcașurile de cult și zonele de agrement, în punctele cu risc ridicat de accidente și în orele cu trafic intens, pentru combaterea excesului de viteză.
Departamentul pentru Situații de Urgență va gestiona eficient situațiile de urgență ce pot interveni în zilele sfintelor sărbători pascale.
Peste 130 de pompieri militari se vor afla zilnic în serviciu operativ, fiind pregătiți să acorde asistență medicală de urgență, să intervină pentru stingerea incendiilor și pentru salvarea persoanelor aflate în pericol. De asemenea, în noaptea de Înviere, între orele 20:02 și 03:00, pompierii din cadrul celor șapte subunități de intervenție vor asigura măsurile de prevenire și intervenție în cazul producerii unui incendiu, vor acorda asistență medicală de urgență și se vor ocupa de evacuarea persoanelor din lăcașurile de cult, dacă va fi nevoie
Pentru prevenirea unor evenimente care pot umbri sfintele sărbători pascale, ISU recomandă cetățenilor să manifeste prudență cu lumânările și candelele aprinse în timpul desfășurării slujbelor religioase, pentru a preveni aprinderea hainelor, a părului sau a obiectelor din apropiere. De asemenea, să mențină libere căile de evacuare din biserică și să nu forțeze accesul în interior, dacă a fost depășită capacitatea construcției.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș își va concentra eforturile pentru a oferi cetățenilor din județul Timiș siguranță și confort în această perioadă, cu o deosebită încărcătură spirituală. Peste 200 de jandarmi, cu 30 de autospeciale, vor acționa la nivelul județului Timiș pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în stațiunea balneoclimaterică Buziaș, în locurile turistice și de agrement.
Vor fi prezenți și în preajma lăcașurilor de cult la slujbele specifice acestei săptămâni, iar în noaptea de Înviere vor fi prezenți în preajma celor aproximativ 370 de lăcașuri de cult din județul Timiș, unde se va oficia slujba Învierii. De asemenea, vor avea o prezență pro-activă în zonele unde se organizează evenimente cultural-artistice cu ocazia rugilor bănățene prilejuite de sărbătorirea hramurilor bisericilor.
De Noaptea Sfintelor Pași, vor fi prezenți alături de cetățenii care vor participa la slujba de înviere la mănăstirile Șag din județul Timiș și Hodoș Bodrog din județul Arad.
Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră din Timișoara a dispus măsuri suplimentare de adaptare atât a misiunilor, cât și a resurselor umane și materiale la specificul fiecărei frontiere, astfel încât să se asigure un control eficient și operativ în toate punctele deschise traficului internațional. Aceștia recomandă persoanelor care doresc să petreacă aceste zile în afara granițelor țării să utilizeze toate punctele de frontieră deschise în regim internațional, atât la frontiera cu Ungaria, cât și la frontiera cu Serbia, și să verifice aplicația trafic online, disponibilă pe pagina de internet a instituției.
Agenția Națională Antidrog. Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timișoara desfășoară în aceste zile la nivel local o serie de activități de informare și prevenire a consumului de droguri. De asemenea, recomandă tuturor să fie atenți la ce se întâmplă în jurul lor, mai ales dacă participă la evenimente cu public numeros, să nu consume alcool în exces și nici substanțe psiho-active, să se hidrateze constant cu apă pentru a preveni orice incident nedorit.