Expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” este unul dintre principalele puncte de atracție în deschiderea programului „Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”. Prima retrospectivă a artistului în țara sa natală s-a deschis publicului larg pe 17 februarie la ora 16:00.
Timișoara 2023, 16 februarie. Cea mai importantă retrospectivă a artistului Victor Brauner organizată în Europa de Est s-a deschis publicului pe 17 februarie, de la ora 16:00, ca parte integrantă a programului cultural din cadrul “Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”. Expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” este un eveniment finanțat de Consiliul Județean Timiș, organizat de Muzeul Național de Artă Timișoara, co-organizat de Centrul Pompidou Paris, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România.
Expoziția-eveniment aduce în fața publicului circa 100 de lucrări (picturi, desene, sculpturi, ilustrații de carte și documente) menite să ofere o imagine de ansamblu asupra creației și vieții lui Victor Brauner.
„Am pregătit intens acest proiect excepțional care va poziționa Timișoara în avangarda elitei artistice la nivel european. Cultura este, pentru noi, echipa Consiliului Județean Timiș, unul dintre factorii care impulsionează evoluția socială. Am investit fonduri semnificative în infrastructura culturală de la Muzeul Național de Artă Timișoara și am construit un cadru care să permită continuarea proiectelor de anvergură demarate sub umbrela Capitalei Europene a Culturii” a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, autoritatea finanțatoare a expozițiilor Victor Brauner și Constantin Brâncuși.
Dintre acestea, 40 de lucrări sunt oferite cu titlu de împrumut special din partea Centrului Pompidou din Paris, alături de lucrări din colecțiile muzeelor Saint Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles și ale altor muzee din România sau din colecții private și din străinătate.
„Ne bucurăm că Muzeul Național de Artă din Timișoara găzduiește această primă retrospectivă a lui Victor Brauner în țara sa de origine, reunind, printre altele, aproape patruzeci de lucrări din colecția Muzeului Național de Artă Modernă și documente din colecții de arhivă. Această expoziție extinde o colaborare cu Timișoara inițiată în 2021 cu expoziția ‘Infra-Noir’, cu sprijinul Fundației Art Encounters ”, a spus Laurent Le Bon, președintele Centrului Pompidou.
Expoziția poate fi vizitată în intervalul 17 – 19 februarie, între orele de vizită ale Muzeului Național de Artă din Timișoara, accesul pentru public fiind gratuit doar pentru aceste zile din cadrul deschiderii sezonului cultural. Ulterior, expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Național de Artă Timișoara până pe 28 mai.
„Expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” este un manifest prin excelență, deoarece aduce în atenția publicului din România opera lui Victor Brauner, care a marcat semnificativ evoluția suprarealismului în lume. La propunerea Tillei Rudel, reprezentanta Institutului Francez din România la Timișoara, acest demers comun al instituțiilor publice române și franceze, al altor entități culturale locale și al elitei academice își propune să democratizeze accesul și înțelegerea artei lui Victor Brauner, mai puțin cunoscută în țară sa de origine.” a declarat Ovidiu Șandor, Președintele Fundației Art Encounters, coorganizator al expoziției.
Expoziția va beneficia de un Catalog în limba română și engleză, cuprinzând lucrări academice ale specialiștilor români și străini – Camille Morando, Cătălin Davidescu, Catherine Hansen, Radu Stern, Bernard Blistène, Irina Cărăbaș, Andreea Foanene, Diana Marincu, o biografie Victor Brauner și fotografii vechi, selectate de curator.
Catalogul va fi lansat în cadrul unui eveniment dedicat sâmbătă, 18 februarie la ora 14:00 la Muzeul Național de Artă din Timișoara în prezența curatoarei Camille
Morando și a criticului de artă Bernard Blistène și este publicat grație implicării remarcabile a lui Béatrix și Christian Derveloy și a tipografiei Arta Grafica.