Conducerea Casei Județene de Pensii Timiș crede că au rămas foarte multe necunoscute fără răspuns în urma aplicării noii legi a pensiilor. Petru a mai împrăștia din ceața de pe lege a fost organizată încă o sesiune de lămuriri sub forma unei conferințe de presă. Mai exact întrebări și răspunsuri pe tema noii Legi a pensiilor, Legea 360/2023, despre modificările aduse și despre diferențele dintre vechea Lege 263/2010 și actuala lege care este în vigoare de la 1 septembrie.
Directorul Mircea Cristian a remarcat cu stupoare că după conferința de săptămâna trecută în care a dorit să liniștească cetățenii și să-i asigure că nimeni nu va lua mai puțini bani îndiferent ce a rezultat din calcule numărul celor ce se bulucesc la ghișeele casei a crescut. Cetățenii trebuie să știe că TOATE greșelile se vor corecta. Evident conform legii. Casa Județeană nu poate da pensie mai mare celor ce nu îndeplinesc criteriile legale.
Noul act legislativ ce se referă la pensii, cu tot ce aduce nou iscă numeroase discuții, dezbateri, nedumeriri și mai ales supărări. Este interesant de știut că cei mai supărați sunt cei care au muncit cei mai puțini ani sau au avut perioda de contributivitate cea mai scăzută. Cum era de asteptat, acești nemulțumiți vor pensiile cele mai mari (evident că în cele mai multe in cazuri nemeritate!)
În principiu legea nouă (deși foarte tehnică și greu de înțeles de ei fără o minimă înțelegere a termenilor) este aproape la fel, doar că uniformizează criteriile de calcul. De fapt se încurajează munca în continuare pentru a beneficia cât mai mult de acele puncte de stabilitate. Este bine de știu că cei ce ies la pensie, dar continuă să muncească cu o formă legală nu mai beneficiază de această stabilitate.
Aproape totul este la fel cu doar o semnificativă diferență.
„Principiul contributivității a rămas neschimbat față de vechea lege. Va fi același stagiu minim de cotizare de minim 15 ani, la fel ca în vechea lege. Orice persoană care dorește să beneficieze de pensie trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Este foarte important de subliniat acest aspect. S-a speculat adesea că persoanele care nu au niciun venit pot obține pensie, dar acest lucru nu este adevărat. Pensia se acordă doar persoanelor care au fost asigurate în sistemul public de pensii și care au contribuit la acest sistem”, a subliniat Cristian Mircea, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Timiș.
În lege a fost introdus un nou principiu, cel al stabilității, care are ca scop prelungirea activității profesionale pentru a beneficia de o pensie mai mare în timp. Prin acest principiu, stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani este ajustat cu un număr de puncte pentru stabilitatea în câmpul muncii.
„Astfel, se acordă 0,5 puncte pentru fiecare an între 25 și 30 de ani de cotizare, 0,75 puncte pentru fiecare an între 30 și 35 de ani, și 1 punct pentru fiecare an care depășește 36 de ani de cotizare. Acest principiu încearcă să egalizeze stagiile de cotizare, eliminând astfel necesitatea aplicării unui indice de corecție care, în trecut, a generat multe disensiuni”, a mai adăugat directorul Casei Județene de Pensii.
În vechea lege existau cinci tipuri de pensii – pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțial, pensia de invaliditate și pensia de urmaș. Doar una singură a fost abrogată. O altă modificare este că pensia anticipată parțial a fost eliminată, dar ca noutate apare pensia anticipată a cărei stagiu de cotizare este de 35 de ani. Pensia anticipată s-a transformat în pensie pentru limită de vârstă – adică pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv. Conform legii, stagiul de cotizare contributiv în sistemul public de pensii îl reprezintă perioadele pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale.
Pentru cei care vor să se pensioneze, procedura a rămas aceeași ca și în vechea lege. Petenții trebuie să-și depună toate actele la Casa de Pensii (de stare civilă, actele din muncă, adeverință, carnet de muncă, diplomă de studii superioare care au fost la zi). Trebui să se știe că anii de studii la seral nu se iau în calcul dintr-un motiv foarte simplu. Cei ce studiau la seral oricum erau angajați și astfel contribuiau la pensie.