În timpul amplelor lucrări de reabilitare a Conacului Mocioni din Foeni, s-au făcut descoperiri notabile legate de patrimoniul arhitectonic și istoric al clădirii. Una dintre surprizele ce au ieșit la iveală a fost o scară de marmură deosebită, care fusese acoperită cu beton de ”specialiștii” din administrația comunistă.
Procesul de restaurare a clădirii a fost ambițios și a inclus finalizarea învelitorii acoperișului, ceea ce a permis constructorilor să exploreze interiorul cu atenție sporită. S-au găsit detalii arhitecturale și structurale semnificative, inclusiv o cornișă și celebra scară de marmură care acum este recuperată pentru a fi reutilizată în cadrul noului edificiu.
”Reabilitarea Conacului Mocioni e mai mult decât o simplă reabilitare, este practic o restaurare a acestei clădiri. S-au descoperit anumite elemente structurale care pot fi puse în valoare, o cornișă, scările de marmură pe care dorim să le folosim și să le scoatem la lumină în noul edificiu și acest lucru necesită, evident, bani suplimentari, efort de muncă din partea constructorului. Dar suntem hotărâți să ducem proiectul la bun sfârșit. Îmi place cum arată șantierul, lucrările înaintează. (…) La Castelul Mocioni, ne dorim să existe permanent câte un eveniment cultural”, spune Alin Nica, președintele CJ Timiș.
Scara principală a castelului a fost acoperită cu beton, acum se lucrează la recuperarea ei.
” Scara era betonată. Peste marmura de o valoare destul de ridicată din punct de vedere estetic și istoric, comuniștii au turnat beton. Acum, constructorul, dând la o parte betonul, a descoperit acele scări de marmură pe care noi, cu siguranță, le vom utiliza în scopul în care au fost gândite inițial. Lucrările avansează, iar astăzi avem o conferință cu partenerii care se ocupă de acțiunile și activitățile de punere în valoare a acestui monument istoric, acțiuni educative, acțiuni culturale, dar și de implicare a comunității locale, pentru că monumentul istoric despre care vorbim se află în centrul comunității. Comunitatea a fost construită în jurul acestui edificiu și e foarte important să reclădim sentimentul de apartenență la comunitate pentru această clădire”, a mai spus Alin Nica.
Ovidiu Murărașu, managerul echipei de proiectare, a subliniat provocările întâmpinate în procesul de reabilitare, cum ar fi recompartimentările și elementele noi adăugate în trecut care au deteriorat monumentul.
Proiectul nu se rezumă doar la restaurare, ci include și componente culturale și de conștientizare în comunitate. Activități educaționale și culturale vor contribui la sensibilizarea localnicilor cu privire la valoarea patrimoniului și la importanța păstrării istoriei comune.
Finalizarea lucrărilor de reabilitare este programată pentru luna aprilie a anului următor, iar proiectul a beneficiat de fonduri semnificative din partea Fondurilor Norvegiene, prin programul RO-CULTURA.