martie 24, 2025

Castelul Huniade, una dintre cele mai importante clădiri istorice din Timișoara, va beneficia de noi fonduri de la Ministerul Dezvoltării, după ce Consiliul Județean Timiș a câștigat încă 30 de milioane de lei pentru consolidarea acesteia. Cu acești bani, alături de cei deja obținuți, se speră să se acopere costurile necesare pentru a aduce clădirea la starea sa inițială. Castelul Huniade are o vechime de 700 de ani și reprezintă o emblemă a orașului Timișoara.

„Am fost selectati dintr-un numar de 50 de proiecte la nivel national, cu doua obiective investitii pe Programul National de Reabilitare a Cladirilor cu Risc Seismic, gestionat de Ministerul Dezvoltarii si ma refer aici la 30 milioane lei pentru consolidarea Castelului Huniade, cea mai veche cladire-monumant istoric de aici, din Banat si din judetul nostru„, a declarat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

CJ Timis a primit avizul sa acopere cu sticla curtea interioara a Castelului Huniade

Dincolo de consolidarea castelului vechi de 700 de ani, mai este nevoie de fondurile pentru reabilitare, dar si pentru amenajarea si acoperirea cu sticla a curtii interioare pentru a putea gazdui evenimente dintre cele mai diverse. Suma totala se ridica la 40 de milioane de euro.

„Proiectul tehnic de revitalizare, pentru a face totul ca la carte, ne trebuie 40 de milioane de euro, aproximativ, dar asta inseamna si acoperirea curtii interioare. Si va anunt iarasi cu bucurie ca am reusit sa ii convingem pe cei de la Comisia de la Ministerul Culturii sa ne dea avizul inclusiv pentru aceasta acoperire a a curtii interioare si aceasta este iarasi o noutate de ultim moment. Nu taiem copacii, vrem sa protejam tot ce avem ca patrimoniu natural sau cultural. Cele 4 posibile surse de finantare la care ne-am gandit pentru a face acest lucru posibil, sa avem o cladire renovata si reintegrata in circuitul cultural, s-au dovedit corecte pentru ca deja trei dintre aceste directii sunt aproape concretizate si ma refer la acela prin proiectul pe PNRR pentru care oficial am primit confirmarea ca am primit 4,2 milioane de euro TVA inclus, care s-a concretizat, iata cea prin programul acesta, prin programul national de consolidare a cladirilor cu risc seismic, de de 30 de milioane de lei, aproximativ 6 milioane de euro iarasi s-a concretizat. Cele 8,5 milioane de euro pe care noi le avem prevazute ca proiect strategic special pentru Castelul Huniade, pe programul Romania-Ungaria, sunt iarasi o certitudine, pentru ca este aprobat de Comisia Europeana.Avem, in total, 18,7 milioane de euro. Cam 18,7 milioane de euro aveam in proiectul tehnic pentru cladire, strict pentru consolidare, renovare si refunctionalizare. Diferenta pana la 40 de milioane de euro insemna acoperirea curtii interioare, dotarile necesare si celelalte elemente pentru punerea in valoare a cladirii. Dar aceste 3 finantari sunt esentiale pentru aducerea cladirii in stadiul de cladire in siguranta si reamenajataA patra directie era, evident, bugetul local, unde chiar am zis si reafirmam acest lucru, ca suntem dispusi sa luam un credit pentru a duce la bun sfarsit aceasta investitie.Avem in continuare discutii cu cei de la Bucuresti, pentru ca dorim sa unim cele doua finantari deja obtinute, ma refer la PNRR si la acest program de consolidari a cladirilor cu risc seismic si sa mergem pe ideea ca CNI sa realizeze ambele investitii. Discutam, vedem care vor fi rezultatele acestor discutii, pentru ca in programul de consolidare a cladirilor cu risc seismic este implicata si Compania Nationala de Investitii, pentru anumite tipuri de lucrari.Pentru ca sunt doua finantari separate, ar fi dificil sa avem doi constructori in acelasi timp pe santier. Atunci trebuie sa gandim sa uniformizam aceste surse de finantare si sa le folosim impreuna si coordonat„, a explicat Alin Nica.

Foto : Dani Amariei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *