decembrie 3, 2024

Un proiect realizat de Consiliul Județean Timiș (lider de proiect) în parteneriat cu consiliile județene Arad, Hunedoara și Caraș-Severin și 125 de primării din cele patru județe a obținut o finanțare europeană de 142 de milioane de euro pentru amenajarea unor piste de biciclete.

Potrivit reprezentanților CJ Timiș, numai în județul Timiș vor fi amenajați 470 de km de piste pentru biciclete.

„Calculată la un cost mediu estimat de 82.500 de euro pentru fiecare kilometru de pistă de biciclete, suma alocată Timișului se ridică la aproximativ 40 de milioane de euro. În total, în cele patru județe vor fi amenajate pe bani europeni piste de biciclete pe o distanță de 1729 de kilometri”, au transmis reprezentanții CJ Timiș.

Potrivit președintelui CJ Timiș, Alin Nica, „suma câștigată este cea mai importantă investiție în infrastructura velo din istoria celor patru județe și cea mai mare din țara noastră”.

„Este o inițiativă complexă care conectează patru județe, Timișul având trasee atât prin est, cât și prin vest, fiind vizată inclusiv Timișoara. Aparatul nostru de specialitate are toată aprecierea mea pentru efortul depus. Au elaborat un proiect de calitate, rapid, reușita fiind cu atât mai mare cu cât a fost nevoie de coordonarea cu 125 de unități administrativ – teritoriale. Am promis că voi mobiliza resurse, că voi face în mandatul meu o prioritate din construirea de piste de biciclete la nivel județean și mă țin de cuvânt”, spune Nica.

Potrivit reprezentanților CJ Timiș, în urma acestui proiect Timișul va avea cea mai lungă rețea de piste de biciclete din țară, fiind și singurul județ care lucrează la o strategie de cicloturism și singurul județ care are deja o pistă transfrontalieră construită.  

Pista care leagă Timișoara de Serbia

Pista de biciclete de pe digul canalului Bega, realizată pe fonduri europene, este utilizată deja de șase ani pe distanța Timișoara-frontieră.

În oglindă, vecinii din Serbia au realizat și ei pista de biciclete de la graniță până în localitatea Klek, iar acolo eu aveau deja o pista spre Zrenjanin, capitala Banatului sârbesc.

Se așteaptă acum construcția infrastructurii punctului de trecere a frontierei atât pentru bicicliști, cât și pentru vapoarele de pe Bega.

Consilulul Judeţean Timiș a alocat banii în bugetul de anul acesta pentru execuţia a ceea ce ţine de partea românească a punctului de trecere a frontierei. Partea sârbă trebuie să facă în oglindă aceeaşi chestiune. Construcţia finanțată de CJT se ridică la aproape 600.000 de euro.

Se speră ca punctul de frontieră să fie operaţional până la finele anului 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *